7 juli 2007

Är Vitt Ljusare Än Genomskinligt.......?

Alla punkter här är ur Ludwig Wittgensteins "Anmärkningar om färger" (postumt publicerad 1977; här i översättning 1996).
Från avdelning III (ordningen är andriAngelus):




24. Varför är ett genomskinligt vitt inte möjligt? -
Måla en genomskinlig röd kropp, ersätt sedan det röda med vitt!
Svart och vitt har redan en hand med i spelet när det gäller en färgs genomskinlighet.
Om du ersätter det röda med vitt, så kommer intrycket av genomskinlighet inte längre till stånd.......


76. Runge säger att det finns genomskinliga och ogenomskinliga färger. Men det innebär inte att en bit grönt glas i en bild målas med ett annorlunda grönt än en grön duk.


57. Det är inte riktigt att det vita alltid måste vara den ljusaste färgen i en bild. Men väl i en kombination av färgfläckar på en yta. En bild kan uppvisa en bok gjord av vitt papper i skuggan, och såsom ljusare än denna en gul eller blå eller rödaktigt lysande himmel. Men om jag beskriver en plan yta såsom bestående av rent gula, röda, blå, vita och svarta kvadrater, så kan de gula inte vara ljusare än de vita, de röda inte ljusare än de gula.
Därför var färgerna skuggor för Goethe.


70. Det är inte sant att en mörkare färg samtidigt är en mer svartaktig. Detta står klart. Ett mättat gult är mörkare men inte mer svartaktigt än vitaktigt gult. Men bärnstensfärg är heller inte ett 'svartaktigt gult'. (?) Och likväl talar man också om ett 'svart' glas eller en 'svart' spegel - Ligger svårigheten i att jag med "svart" väsentligen avser en ytfärg?
Om en rubin skulle jag inte hävda att den är svartaktigt röd, ty det skulle tyda på grumlighet. (Å andra sidan, kom ihåg att grumlighet och genomskinlighet låter sig målas.)


65. "Brunt ljus". Anta att någon föreslog att en trafiksignal skulle vara brun.


94. Runge till Goethe: "Om man försöker tänka sig ett blåaktigt orange, ett rödaktigt grönt, eller ett gulaktigt violett, får man samma känsla som vid en sydvästlig nordanvind."
Och vidare: "Såväl vitt som svart är ogenomskinliga eller kroppsliga.... Vitt rent vatten kan man inte tänka sig; lika lite som klar mjölk. Om det svarta endast förmörkade, skulle det mycket väl kunna vara klart; men eftersom det smutsar ner, så kan det inte det."


107. Begreppen 'matt' och 'glänsande'. Om man med 'färg' menar något som är en egenskap hos en punkt i ett rum, då har begreppen matt och glänsande ingen relation till dessa färgbegrepp.


53. Beskrivning av ett pussel genom beskrivning av bitarna. Jag antar att dessa aldrig uppvisar en tredimensionell form, utan framträder som platta bitar i en eller flera färger. Endast när de är sammansatta förvandlas något till en 'skugga', en 'glans', en 'konkav eller konvex enfärgad yta' etc.


37. I vilken mån ska svart och vitt jämföras med rött, gult och blått, och i vilken mån ej?
Om vi hade en rutig tapet med röda, blå, gröna, gula, svarta och vita kvadrater, så skulle vi inte vara benägna att säga att den bestod av två beståndsdelar, av 'färgade' och 'ofärgade'.



¤¤¤
¤¤
¤

Inga kommentarer: