}%{
Ur andra volymen "I Skuggan av Unga Flickor i Blom" av Marcel Prousts evinnerliga "På Spaning Efter Den Tid som Flytt":
"Var det emedan jag nätt och jämnt sett en skymt av henne som jagfunnit henne så vacker? Kanske. Själva omöjligheten att stanna kvar hos en kvinna, och risken att aldrig mera träffa henne, skänker henneplötsligt samma behag som den sjukdom eller den fattigdom som hindrar enatt resa förlänar ett land, eller den kamp i vilken man antagligenkommer att stupa skänker åt de enformiga dagar man ännu skulle haft kvaratt leva. Om inte vanan funnes, borde alltså livet te sig underbart förmänniskor som varje timma hotas av döden - det vill säga för allamänniskor."
"Och även om jag, nu när jag var sjuk och inte gick ut ensam, aldrigskulle kunna få någon av dem till älskarinna, var jag i alla falllycklig som en pojke född i ett fängelse eller på ett sjukhus och somefter att länge ha trott att den mänskliga organismen inte kunde smältanågot annat än torrt bröd och medikamenter, plötsligt fått veta attpersikor, aprikoser och vindruvor inte bara utgör en naturens prydnadutan även härliga och lättsmälta födoämnen. Om hans fångvaktare ellersjukvårdare också inte tillåter honom att plocka dessa vackra frukter,ter sig världen dock i hans ögon bättre och tillvaron barmhärtigare."
"Ty vår längtan tycks oss ädlare, och vi kan hysa den med större tillit, om vi får veta att verkligheten utanför oss överensstämmer medden, även om vi själva inte kan förverkliga den. Och man tänker med meraglädje på ett liv som, under förutsättning att man ett ögonblick bortserfrån det tillfälliga och speciella hinder som ställer sig i vägen förens egen tillfredställelse, dock kan tänkas vara i stånd atttillfredställa en."
Vi kan också föreställa oss att jag fotograferar en spännande blomma. Vad som skänker skönhetsupplevelse är vetskapen om att det faktiskt är blommans skönhet som står i relation till mitt betraktande. Sedan behöver jag inte alls befrukta själva blomman eller ens plocka med mig henne hem, utan nöjer mig med att drömma om vad man kunde göra...
Det centrala i min längtan är hursomhelst att inringa bilden av hur hennes väsen är beskaffat, gärna i relation till mitt väsen och andras väsen. Jag förmår glädjas fullt tillräckligt över hennes avbild på fotografiet, eller avtrycket i min fantasi. Att jag däri efterhand förvandlar blomman, ja bättrar på hennes likheter med andra element i min fantasi - det får självfallet skönhetsupplevelsen att växa.
Fast skulle jag här genomskåda mig och inse att jag till sist har tappat bort den ursprungliga blommans väsen alldeles, då blir fantasin inte lika rolig längre. Det olyckliga i sammanhanget är också att blomman själv inte får tillfälle att glädjas över min glädje, såtillvida jag ej sänder henne en hälsning så hon förstår :-) I bästa fall har hon också egna levande minnen av mötet...
Under alla omständigheter behöver man med jämna mellanrum gå ut och "uppdatera" sina inre bilder och drömmar gentemot den fysiska verkligheten, för att fantasins verklighet skall förbli naturligt livskraftig.
Emellertid i "omöjligheten" av (rättare sagt den ständiga svårigheten till) en fullkomlig överlappning mellan subjekt och objekt, förväntan och utfall - häri ligger den starkt längtansfulla laddningen. Må det sedan vara av personliga hinder eller allmänmänsklig begränsning. Vi hämtar motivation och drivkraft ur denna brist - en vilja att upphäva isolationen och kommunicera.
Jag har emellertid under så gott som hela mitt liv ÄLSKAT att stanna kvar i denna orealiserade längtan, vilket är mitt stora "problem". Inte desto mindre har jag för fulla drag njutit frukterna av att försöka kommunicera med er andra över fängelsemurarna - utan att någonsin vilja riva dem...
{%}
18 april 2007
i skuggan av den fantasi som finns
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar