10 juni 2007

universammelsurium

Ur "Växa och Upptäcka Världen - Sju Utvecklingssprång Under Barnets Första Levnadsår" av Hetty van de Rijt & Frans X. Plooij (-99):


"Vi är medvetna om skillnaden mellan alla våra sinnen, vilket gör att vi kan hålla isär dem. Vi förstår de meddelanden som överförs av våra sinnen och vet vad vi kan förvänta oss. Det nyfödda barnet kan inte göra denna åtskillnad ännu. Hon upplever världen som ett enda universum - ett enda sammelsurium av sinnesupplevelser som dramatiskt förändras så fort en enda beståndsdel byts ut. Hon tar emot alla intryck på rätt sätt, men kan inte skilja mellan dem. Hon förstår inte ännu att hennes värld består av signaler från olika sinnen och att varje sinnesorgan överför sina egna meddelanden... ...hon kan inte heller skilja mellan förnimmelser som kommer inifrån hennes kropp och sådana som kommer utifrån. Hennes kropp och världen utanför är för henne en enhet. Det som händer utanför hennes kropp händer också inuti den."

[Gäller åtminstone fram till 8 veckors ålder]


Efter det sjätte språnget [kategorivärlden] genom det sjunde språnget [sekvensvärlden]:

"Om han till exempel hade ett torn av klossar framför sig kunde han ta bort klossarna en efter en, han kunde ta ut en nyckel ur ett lås eller skruva loss ett handtag till en byrå. Detta banade väg för nästa språng, där det motsatta inträffar: han börjar experimentera med att sätta ihop saker och ting igen. Alla barn kan ta ned ett torn innan de kan bygga upp ett! Även den till synes enkla aktiviteten att välja nästa kloss och sedan avsiktligt sätta den på plats kräver ett intellektuellt språng som inte barnet förrän nu har varit berett att ta."

Kanske en förklaring till att jag är så oteknisk i vissa avseenden... :-)


¤

Inga kommentarer: