18 juni 2007

...........Innan Man Kan Bli Vad Man Redan Är...........

¤

Och här ur Fjärde Vägen (föredrag och svar på frågor enligt G. I. Gurdjieffs undervisning)
av Pjotr Demjanovitj Ouspensky (som levde mellan 1878-1947):


"Låt oss jämföra en hästanspänd vagn med ett flygplan. Ett flygplan har många möjligheter, som en sådan vagn inte har, men samtidigt kan flygplanet användas som vagn. Det vore mycket klumpigt och obekvämt och mycket dyrt, men likafullt kan man spänna två hästar för flygplanet och åka i det landsvägen fram. Antag att flygplanets ägare inte vet att det har en motor och kan röra sig av sig självt och antag att han får veta om motorn. Då kan han avstå från hästarna och använda flygplanet som bil. Men det är alltjämt för klumpigt. Antag att mannen studerar planet och upptäcker att det kan flyga. Då får det helt säkert många fördelar, som han gick miste om, så länge han använde flygplanet som vagn eller bil. Detta är vad vi gör med oss själva; vi använder oss själva som hästvagnar, när vi kunde flyga.
...........
Det finns en mening med att studera sig själv endast om man insett att man inte är medveten men vill bli det. Annars blir det alldeles utan gagn. Att bli medveten hänger ihop med att gradvis befrias från maskinmässigheten, ty sådan människan är, är hon fullkomligt underkastad mekaniska lagar..... .....Det största hindret mot förvärvet av självmedvetenhet är vår tro att vi har den. Man kommer aldrig att få självmedvetenhet, så länge man tror att man har den. Det finns mycket annat vi tror att vi äger och just därför inte kan få.
...........
Alla människor har vissa roller som de spelar, antingen de vet om det eller ej, antingen de vill det eller ej. Detta skådespeleri sker omedvetet. Om det kunde ske medvetet, vore det något helt annat, men man märker aldrig hur man övergår från den ena rollen till den andra. Eller om man märker det, övertalar man sig att man gör det med flit, att det är en medveten handling. I verkligheten styres övergången alltid av omständigheterna, kan inte styras av människan själv, eftersom hon ännu inte finns till..... .....Antag att man säger, "jag ger mig aldrig in i gräl". Om man då har en riktigt stark övertygelse om att man aldrig grälar, kan man också gräla hur mycket man vill och aldrig märka det."




¤

Inga kommentarer: