8 september 2007

MiRroRing Mind

{¤}{¤


Ett ljus gick upp inatt - ett drygt hundra år gammalt ljus:
Psykologin som vetenskap är ungefär jämngammal med filmkonsten.


Kan då dessa fält månne samspelat och framkallat varandras tillblivelse...??

Naturligtvis fanns det andra, minnesbevarande ögon före just kamerans och filmens sådana, men inte desto mindre :

Att fånga människan i en psykologi blev kanhända genomförbart först sedan man såg chans att studera oss i olika tid och rum, förutan våran samtidiga närvaro.......?!
Att dokumentera och studera människans "yttre" beteenden kanske framstod som en intressant uppgift först sedan man börjat uppfatta oss som svåråtkomliga, outforskade landskap fulla av "inre" motivationer, "egentliga" känslor osv som tränger ut och nästlar in sig i varandras.......?!


Stillbildsfotografiet är ju emellertid flera decennier äldre än de rörliga varianterna, medan människor känt till själva grunden för camera obscura avsevärt avsevärt längre tillbaka i tiden än man föreställer sig.


Här har vi de inledande iakttagelserna av Susan Sontag i hennes "Om Fotografi", 1977. Har just bara öppnat den, men upplever mig redan överexponeras av välbekanta aha-upplevelser:

"...Inventeringen började 1839 och sedan dess har i stort sett allting fotograferats, åtminstone verkar det så. Just denna omättlighet hos det fotografiska ögat förändrar villkoren för fångenskapen i grottan, vår värld [=Platons grotta; andriAngelus anm.] .......ger oss en känsla av att vi kan ha hela världen i huvudet - som ett urval avbilder... ...Fotografiska avbilder tycks inte i första hand vara skildringar av världen, utan snarare bitar av den, miniatyrer av verkligheten som vem som helst kan göra eller skaffa sig... ...Fotografier, som förpackar världen, tycks inbjuda till att förpackas."




{¤}%}

Inga kommentarer: