9 oktober 2010

Want what one Wants

010

...från närmare slutet av filmen Lawrence of Arabia...

Huruvida följande är floskler eller djup sanning kan jag inte avgöra just nu. Rättare sagt, det är nog sant, men om lögner är mer värda än halvsanningar vete fan. Intressant i varje fall!

Law:
-There may be honour among thieves, but there's none in politicians.

Powerful man:
-If we've told lies, you've told half-lies. And a man who tells lies, like me, merely hides the truth. But a man who tells half-lies has forgotten where he put it."


en smula tidigare:

Law:
-I'm not the Arab revolt, Ali. I'm not even Arab.

Ali:
-A man can be whatever he wants. You said.

Law:
-I'm sorry. I thought it was true.

Ali:
You proved it.

Law:
Look, Ali, look! [nyper i sitt skinn] That's me. What colour is it? That's me. And there's nothing I can do about it.

Ali:
-A man can do whatever he wants. You said.

Law:
-He can. But he can't want what he wants ["Men man kan inte önska vad man vill" har de översatt med]. This [kroppen] is the stuff that decides what he wants.


Utöver den vanliga konflikten om ande /materia, så : En mycket märklig uppfattning av vilja?! ... att den inte skulle vara något som går att önska fritt. I viljans begrepp ingår väl för tusan och en nätter att den kan önska sig själv!?!

Om andra använder ordet "önska" såsom "den svensktalande brittiske araben" gör här, som att det bara handlar om en ren tankeimpuls helt fristående från viljan vilken snarast skulle motsvara fysiskt handlingsmönster - så kanske det förklarar varför jag ofta fortsatt att debattera med somliga i fråga om vad vilja innebär...?


Eller så menar han nånting helt annat - att det som den kroppsliga bestämdheten vill, det är såpass motbjudande i all sin begränsning så att ingen kan önska sig hysa denna vilja...? Det blir väl i så fall en åskådning att livet är ont, vilket det ju inte kan vara :-) Kan alla fortsätta önska nånting annorlunda, så kan vi ju skapa nånting annorlunda! (Vilket inte betyder att det går på en handvändning, eller ens en livstid...)









010

Inga kommentarer: