22 april 2010

my Recently seen CinemaCastle (mainly italian) through Major Arcana

kompletterad iom maj

Målas med små glimtar ur boken TAROT (Forum 1993) av Tad Mann, som delvis fångar vad jag såg i filmen. (Numreringen följer tarotleken, ej min rangordning.)




0
Fool

"...dubbeltydiga nummer noll och hans oförskräckta nedstigande från bergets topp. Han är elementet luft som står för det spontana sinnet som rymmer våra fantasier, projektioner, tankar och förståelse, men som också står för det okontrollerade och har en benägenhet till nyckfullt och oförutsägbart beteende... Barnslig entusiasm; en vaknande förmåga att uppfatta världen..."

LIVET ÄR UNDERBART [LA VITA È BELLA]
Roberto Benigni
(Italy -97)



1
Magician

"Magikern är sinnet, både instinktivt och djupt, som måste behärskas och tas i besittning av vår vilja. Han är koncentrerad utan ansträngning och vägleds av sin inre rytm."

IL COMMISSARIO MONTALBANO
Season 1
episode 2 : La Voce del Violino
e
episode 3 : La Forma dell'Acqua

Alberto Sironi
(Italy -98)



2
High Priestess

"Hon rymmer alla dimensioner av kvinnlig kraft och uttrycker polariteten mellan manlig lag och kvinnlig fantasi."

THE PASSION OF JOAN OF ARC
Carl Theodor Dreyer
((Denmark) France -28)
silent movie
with Maria Falconetti



3
Empress

"Som fruktbarhetens och ymnighetens gudinna sitter hon i sitt skyddade rike av mogen säd..."

FRIVOLOUS LOLA [MONELLA]
Tinto Brass
(Italy -98)



4
Emperor

"Den rena viljan är hans redskap och intuitionen är hans strategi. ... De yttre tecknen på hans makt påtvingas det kraftfulla kvinnliga omedvetna."

TEA WITH MUSSOLINI
Franco Zeffirelli
(Italy /UK -98)



5
High Priest [Hierophant]

"Han är inte religion men väl dess uttryckssätt. ... Han förenar hedniska känslor med Kristi klarhet och ljus. Förmågan att förvandla obearbetad materia till andlig energi genom att erkänna en högre auktoritet."

JULIET OF THE SPIRITS [GIULIETTA DEGLI SPIRITI]
Federico Fellini
(Italy -65)



6
The Lovers

"De är unga och oskyldiga men har ännu inte fullbordat sin förening... De symboliserar de två former av manligt-kvinnligt förhållande som integreras i varje par och inom varje individ, kvinna som man."

DEN FÖRSTA KÄRLEKEN [Le Souffle au Coeur]
Louis Malle
(France (+Italy /Germany) -71)



7
Chariot

"Den muromgärdade staden syftar på formvärlden som han lämnar bakom sig i sitt sökande efter att härska över det gudomliga inom sig."

PRINSESSA PÅ VIFT [ROMAN HOLIDAY]
William Wyler
(USA -53)
with Audrey Hepburn



8
Strength

"Att springa eller gömma sig skulle vara gagnlöst, så den enda lösningen är att gå långsamt och lugnt mot lejonet, att lita till att ditt goda hjärta kan tämja den vilda besten. Din tillit påverkar honom när han kommer emot dig..."

LÅT DEN RÄTTE KOMMA IN
Thomas Alfredsson
(Sweden -09)



9
Hermit

"Mysterierna skyddas från de oinvigda genom att de som praktiserar dem är isolerade och ensamma. ... Tjänande och försakelse ger vishet. Naivitet och sedesamhet. Varsamhet, försiktighet och avstånd till känslor."

DARLING
Johan Kling
(Sweden -07)



10
Wheel

"...kryper ständigt runt hjulet och försöker kämpa mot tyngdlagen och klättra längs en av de åtta ekrarna in till centrum som glöder av frälsningens vita ljus. ... Du måste vidröra och kravla över de hotande, motbjudande djuren och detta gör att du känner dig illamående och under konstant hot. Plötsligt släpper du ditt grepp, men istället för att kastas ut i tomma rymden förs du mot det magiska templet i livets centrum."

THE OCTOPUS [LA PIOVRA]
First episodes of 1:st Season

Damiano Damiani
(Italy -84)



11
Justice

"...du vet att du kommer att dömas av högre makter som inte bryr sig om dina känslomässiga attityder eller undanflykter... När du inser att du inte fruktar sanningen känner du hur luften klarnar och hur du sammanlänkas med dessa upphöjda intelligenser."

SHOESHINE [SCIUSCIA]
Vittorio De Sica
(Italy -46)



12
Hanged Man

"Neptunus är det visionära psykiska riket som är mer levande än verkligheten - mänsklighetens andlighet är fångad i verklighetens fälla, fastnaglad på materiens kors. ... Du känner dig fångad av begränsningarna hos din egen medvetna bild av universum och du önskar röra dig bortom..."

THE GOSPEL ACCORDING TO ST MATTHEW
Pier Paolo Pasolini
(Italy -64)



13
Death

"Trots den slutgiltiga förvandlingen flyter livets flod fram och odödlighetens sol skiner genom porten som symboliserar dualismen i denna yttersta utmaning."

FROZEN RIVER
Courtney Hunt
(USA -08)



14
Temperance

"Att finna en jämvikt mellan yttre och inre måttlighet skapar nya gränser."

TRAINSPOTTING
Danny Boyle
(UK -96, about late 70's)



15
Devil

"...kräver otyglad hängivelse och att man ger vika för de lägsta instinkterna. Kedjorna visar det slaveri som dyrkan av sådana underlägsna energier resulterar i. ... Självcentreringens princip."

CALIGULA (uncut version)
Tinto Brass a.o.
(Italy -79)



16
Tower

"Total förändring genom att gamla mönster förstörs och något nytt börjar. Oväntade sönderfall orsakas när man försöker skydda sig, vilket leder till känslor av sårbarhet. En oförmåga att se på inre oro och undertryckt ilska..."

I TAKET LYSER STJÄRNORNA [Glowing Stars]
Lisa Siwe
(Sweden -09)



17
Star

"...idealistisk, utopisk och perfekt i sin form... Växande andlig utveckling och nödvändigheten av att stå med båda fötterna på jorden.... ...Det som är sterilt i ditt liv kan befruktas genom att du ser makten ovan."

LAPUTA : CASTLE IN THE SKY
[TENKU NO SHIRO RAPYUTA]
Hayao Miyazaki
(Japan -86)



18
Moon

"...dualiteten i hennes natur visas av de två tornen och de ylande djuren, som representerar det omedvetnas röster vi alla hör genom emotionella slöjor. ... Påverkan från det förflutna står i vägen för framåtskridande och utveckling. Meditation och inre ljus uppväger yttre vanföreställningar och orealistiska förväntningar på den yttre världen."

SYNEDOCHE, NEW YORK
Charlie Kaufman
(USA -09)



19
Sun

"Ett mystiskt barn som tämjer en vild häst störtar in på gårdsplanen och får dig att tänka på din förmåga att kontrollera de omedvetna impulser du har genom att erkänna den medvetna kontroll du har över världen."

SILENCE OF THE LAMBS

Jonathan Demme
(USA -91)
with Jodie Foster and Anthony Hopkins



20
Judgement

"Här behöver livskraften urarta och brytas ner till sina beståndsdelar innan uppståndelsen kan äga rum."

KONSTEN ATT TÄNKA NEGATIVT
Bård Breien
(Norge -06)



21
Universe (The World)

"Världen är formens fader som också tar bort det han skänker alla former av intelligens. ... "Jag är en medskapare av världen och jag vet att jag kommer att få näring och stöd av den då jag erkänner min samhörighet med alla dess handlingar.""

WELLKÅMM TO VERONA (Romeo o Juliet)
Suzanne Osten
(Sweden -06)







+ Svårplacerbar Repetition

THE LEOPARD [IL GATOPARDO]
Luchino Visconti
(Italy -63)
with Alain Delon and Claudia Cardinale





101

Inga kommentarer: