3 augusti 2009

UR förLorade ilLusioner (Andra förVäntan)

313


...vidare guldglimtar ur mina studier av Balzac's "Les illusions Perdues":


reflektioner kring Reflektionens Avigsidor

som visar vikten av handling framför tanke
- för den som redan tänker för ofta -
även fast tanken på handlingen har sin stora roll att spela
såsom erfarenhetserinrare,
ty annars skulle aldrig sådana här rymliga romaner funnits till ;-)



"...stora förväntningar beträffande de båda älskande, vilkas kärlek till både Louises och Luciens stora förtvivlan förblev platonisk. Det finns nämligen passioner som lägger ut från land med gynnsam eller ogynnsam vind, hur man vill. Två personer slår in på känslans taktik, talar istället för att handla och slåss på öppna fältet istället för att börja en belägring. På detta sätt blir de ofta utleda vid sig själva genom att trötta ut sina begär på ingenting.

Två älskande ger sig då tid att reflektera, att bedöma varandra. Ofta händer det då att passionen, som gått i striden med utbredda och svajande fanor och med en allt omstörtande iver, slutar med att återvända hem utan seger, skamsen, avväpnad, förlägen över att ha ställt till med så mycket bråk.

Dessa fatala förhållanden kan ibland förklaras med ungdomens blyghet och genom de uppskov för vilka oerfarna kvinnor har en sådan förkärlek, ty ett dylikt ömsesidigt bedrägeri händer varken de egenkära salongshjältarna, som känner sitt yrke, eller koketterna, som är hemma i passionens konstgrepp."




...fylls på fler snart...


313

Inga kommentarer: